آموزش تکنیک استنسیل روی پارچه
تکنیک استنسیل یکی از شیوه های نقاشی بر روی پارچه است. بسیاری از مربیان آموزش نقاشی بر روی پارچه از تکنیک استنسیل استفاده می کنند. با استفاده از این تکنیک، شما می توانید به سادگی یک لباس ساده را طرح دار کنید. ضمنا اگر لباسی دارید که برایتان تکراری شده و آن را به کناری انداخته اید، می توانید با تکنیک استنسیل به یک لباس جدید تبدیل کنید.
چنانچه شما به یادگیری هنرهای جدید علاقه مند هستید، با کمی آموزش می توانید از این هنر زیبا و جذاب برای پر کردن اوقات فراغت خود استفاده کنید. ضمنا اگر جویای کار هستید، آموختن این تکنیک می تواند به شما در کسب درآمد کمک کند.
وسایل مورد نیاز برای آموختن تکنیک استنسیل
یک تکه پارچه ساده یا یک لباس بدون نقش و طرح برای این کار مورد نیاز است. لباس های بچه گانه هم که معمولا پس از چند بار شستن، بی رنگ و رو شده اند، مورد مناسبی برای اجرای آزمایشی تکنیک استنسیل می باشند.
شابلون:
می توانید از شابلون های آماده که در بازار وجود دارند، خریداری کنید. هم چنین با یک تکه مقوا یا طلق و یک کاتر می توانید، شابلون دلخواهتان را درست کنید.
به این ترتیب که طرحی را که می خواهید روی پارچه پیاده کنید. ابتدا بر روی تکه کاغذ روغنی ضخیم یا مقوا و یا طلق بکشید. سپس داخل طرح را با استفاده از کاتر خالی کنید. قسمت خالی شده ی طرح برای نقاشی بر روی پارچه استفاده می شود.
رنگ:
رنگ های آکریلیک برای تکنیک استنسیل مناسب هستند.
چسب DM5:
توجه داشته باشید که برای نقاشی روی پارچه باید معادل یک سوم رنگی که مورد استفاده قرار می دهید، چسب DM5 به آن اضافه کنید تا ثبات و قوام رنگ شما را زیاد کند.
اسفنج:
بنابر تعداد رنگ هایی که در نقاشی به کار می برید، به تکه های اسفنج نیاز داریم. برای هر رنگ یک تکه اسفنج استفاده می شود.
پالت رنگ:
رنگ ها را قبل از استفاده، در پالت رنگ با چسب DM5 مخلوط کنید.
مقوا یا یونولیت:
برای اینکه رنگ های روی لباس به لایه های زیرین نفوذ نکند، یک تکه مقوا یا یونولیت در زیر آن بگذارید.
سوزن ته گرد:
برای فیکس کردن شابلون روی لباس یا پارچه مورد استفاده قرار می گیرد.
مراحل انجام تکنیک استنسیل
ابتدا شابلونی را که از قبل تهیه کرده اید، بر روی پارچه یا لباس قرار دهید و با استفاده از سوزن ته گرد یا چسب کاغذی، آن را ثابت کنید. اگر در حال انجام تکنیک استنسیل بر روی لباس هستید، بین دو لایه لباس حتما یک تکه مقوا بگذارید تا رنگ ها به لایه زیرین لباس نفوذ نکند. سپس رنگ ها و چسب DM5 را با نسبت هایی که قبلا گفته شد، در داخل پالت مخلوط کنید.
با استفاده از یک تکه اسفنج آغشته به رنگ، فضای خالی داخل شابلون را رنگ آمیزی کنید. این کار را با قلم مو هم می توانید انجام دهید. دقت داشته باشید که در هنگام رنگ آمیزی، زاویه قلم مو، نود درجه باشد. اگر این کار را انجام دهید، تا رنگ یکنواختی، ایجاد شود.
انواع شابلون
اگر شابلون مورد استفاده شما از جنس طلق است، پس از پایان رنگ آمیزی، آن را به آرامی از روی پارچه بردارید. ولی اگر جنس شابلون شما از کاغذ یا مقوا باشد، ممکن است بقایای آن بر روی کار بماند. در این صورت لازم است با موچین این بقایا را از روی پارچه بردارید و شابلون کاغذی را دو ساعت از روی کار جدا کنید. طرح های روی پارچه یا لباس را می توان بعد از برداشتن شابلون با استفاده از قلم موی سه صفر دورگیری کرد.
پس از پایان طراحی لباس، لباس را وارونه کرده و اتو کنید. به خاطر داشته باشید که حتما از اتوی بدون بخار استفاده کنید. اتوی بدون بخار را بر روی لباس وارونه بگذارید و بردارید. پس از آن یک لایه محافظ نخی بر روی سمت طراحی شده لباس قرار داده و روی لباس را با همان شیوه اتو کنید.
شابلون زنی روی پارچه
امروزه شابلون زنی یکی از مشاغل رایج در کشور است. که افراد بسیاری را به استخدام خود در آورده است. شاغلان این حرفه به ایجاد طرح و نقش بر روی پارچه، لباس، دیوار و یا کاغذ می پردازید. شابلون زنی، به دو روش سنتی و مدرن انجام می شود. در روش سنتی، شاغلان این حرفه با کمک دست طرحی را ایجاد می کنند.
اما در روش مدرن از دستگاه های اتوماتیک برای این کار استفاده می شود. اصلی ترین ابزار در این شغل، شابلون است که از جنس های متفاوتی نظیر چوبی، پلاستیکی، کاغذی و فکری تولید می شود. در حال حاضر افراد بسیاری برای تبلیغات و نوشتن شعار بر روی دیوارها از شابلون استفاده می کنند. استفاده از تیشرت های تبلیغاتی نیز یکی دیگر از حیطه های کاری شابلون زن ها است که با اقبال خوبی از سوی صاحبان مشاغل رو به رو شده است.
نکات کاربردی در شابلون زنی
اگر می خواهید با استفاده از تکنیک استنسیل به شابلون زنی بپردازید لازم است حتما موارد ذیل را در نظر داشته باشید:
- برای رنگ آمیزی فضای خالی داخل شابلون، ابتدا از لبه ها شروع کنید و بعد به قسمت مرکزی بپردازید.
- قلم موی استنسیل را خیلی به رنگ آغشته نکنید.
- شابلون را به گونه ای ثابت کنید تا بر روی پارچه حرکت نکند. چنانچه شابلون بر روی پارچه حرکت کند، طرح شما به هم می ریزد.
- قبل از کار با شابلون بهتر است برای اطمینان از سالم بودن آن، ابتدا بر روی یک پارچه ی به درد نخور، امتحان کنید.
- از طلق های رادیوگرافی قدیمی می توانید برای تهیه شابلون استفاده کنید.
- بعد از هر بار استفاده از شابلون، آن را با آب گرم بشویید تا رنگ ها از رویش برداشته شود. سپس آن را بین صفحات کتاب قرار دهید تا چین و چروک پیدا نکند.
برای کسب اطلاعات بیشتر، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید