نقاشی و چاپ روی پارچه چه تفاوت هایی دارند؟
انواع چاپ روی پارچه
هنر از هر گرایشی که باشد زیبایی و جذابیت خاص خود را دارد و کمتر فردی را می توان پیدا کرد که به دنیای هنر ذوق نشان ندهد. در این نوشتار قصد داریم در مورد تفاوت های هنر نقاشی و چاپ روی پارچه توضیحاتی ارائه دهیم. این دو هنر نزدیکی زیادی به هم دارند و می توان گفت سر منشا یکسانی دارند که در طول تاریخ دچار تغییر و البته تکامل شده اند.
امروزه می توان گفت هر کدام از این هنر ها جایگاه ویژه ای دارند. تفاوتی که در این روز ها در این دو هنر دیده می شود، این است که هنر نقاشی روی پارچه همچنان به عنوان یک هنر دستی شناخته می شود و با ابزار های مختلف بر روی پارچه با رنگ های مخصوص اجرا می شود. هنر چاپ روی پارچه در گذشته با وسیله های مختلفی انجام می شد. اما امروزه چاپ بر روی پارچه به روش های مختلفی انجام می شود.
از جمله انواع روش های چاپ بر روی پارچه می توان به چاپ مستقیم یا سابلیمیشن، چاپ باسمه، چاپ سیلک، چاپ اسکرین و … اشاره کرد. هر کدام از این چاپ ها دارای ویژگی و خصوصیاتی هستند که مزایا و محدودیت هایی نیز دارند. اما هنر نقاشی روی پارچه اگر به صورت اصولی و صحیح آموزش داده شود، می تواند یک هنر زیبا و بدیع و جایگزین مناسب برای چاپ باشد. این دو هنر از بسیاری جهات با هم تفاوت هایی دارند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت.
تفاوت های نقاشی و چاپ روی پارچه
نقاشی و چاپ روی پارچه هر کدام دارای مزایا و محدودیت هایی هستند که افراد را به آموزش و فراگیری این هنر ها علاقمند می کنند. در نظر داشته باشید این هنر ها هر کدام یک مهارت جداگانه محسوب می شوند که می توانند در بسیاری موارد کاربرد داشته باشند. در عین حال با اینکه می توان چاپ و نقاشی بر روی پارچه را از هنر های ظریف و کاربردی و تا حدودی مشابه هم محسوب کرد، با هم تفاوت هایی دارند که در ادامه به آن ها خواهیم پرداخت. از جمله این تفاوت ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
نقاشی روی پارچه به عنوان یک هنر قدیمی و دیرینه شناخته می شود که از دوره هخامنشیان در ایران رواج داشته است. اگر بخواهیم تاریخ دقیقی برای چاپ روی پارچه ذکر کنیم، باید گفت که این هنر از اوایل قرن هفدهم میلادی در کشور های اروپایی شروع شد. البته چاپ روی پارچه دارای قدمت بسیار بیشتری است اما باید شروع آن را به صورت صنعتی و گسترده اوایل قرن هفدهم دانست.
هنر نقاشی روی پارچه با دست و به کمک رنگ، قلم مو و دیگر ابزار ها انجام می شود. نقاشی بر روی پارچه را در واقع می توان یک هنر دستی محسوب کرد که جایگاه بسیار ویژه ای دارد. اما هنر چاپ روی پارچه همانطور که از نام آن پیدا است، به وسیله ابزار ها و امروزه توسط دستگاه های چاپ پارچه انجام می شود. از مهمترین دستگاه های چاپ بر روی پارچه می توان به دستگاه سابلیمیشن اشاره کرد.
در نقاشی روی پارچه کار به صورت دقیق و به سلیقه شما یا مشتری در تعداد محدود انجام می شود. حتی برخی طرح ها می توانند پیشنهادی و یونیک باشند. در صورتی که چاپ روی پارچه اصولا به صورت انبوه تولید می شود. در هر کدام از روش های چاپ بر روی پارچه، رنگ و ابزار از پیش تعیین شده است و شما می توانید طرح پیشنهادی خود را هم ارائه دهید. البته برخی طرح ها قابلیت اجرا شدن ندارند.
در نتیجه پیشنهاد می کنیم اگر به دنبال یک طرح و نقش منحصر به فرد بر روی پارچه هستید، از هنر نقاشی روی پارچه بهره مند شوید. در نقاشی روی پارچه شما کاملا به کار مسلط هستید و اصطلاحا کار را کنترل می کنید. این در حالی است که در چاپ روی پارچه ممکن است یک خطای انسانی نتیجه کار را تحت تاثیر قرار دهد. البته ناگفته نماند تولید انبوه در نقاشی بر روی پارچه یک کار زمان بر و سخت است.
چگونه طرح ها را تثبیت کنیم؟
در نقاشی روی پارچه شما می توانید با توجه به نوع رنگی که انتخاب می کنید، طرح و نقش های خود را بر روی پارچه تثبیت کنید. برای مثال اگر از رنگ اکریلیک استفاده می کنید، می توانید آن را با چسب دی ام پنج و حلال آن که اصولا آب است، ترکیب کنید تا استحکام رنگ بر روی پارچه افزایش پیدا کند. از طرفی رنگ های پارچه مقاومت و کیفیت بسیار بالایی دارند و می توانند به راحتی روی پارچه استفاده شوند.
پس از اتمام نقاشی می توانید با سشوار یا اتو طرح ها را تثبیت کنید. در چاپ روی پارچه در روش های چاپی مختلف از دما های متفاوتی برای چاپ و تثبیت طرح بر روی پارچه استفاده می شود. شما پس از اتمام چاپ اصولا نمی توانید کار جانبی دیگری انجام دهید. نحوه شستشو و نگهداری پارچه های نقاشی و چاپ شده، بر روی طول عمر آن ها بسیار موثر است.
در صورت نیاز به مشاوره، با موژارت گالری در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید