نقاشی روی پارچه چیست؟
مروری بر پیشینه هنر نقاشی روی پارچه
شاید هر هنری را که در اطراف خود می بینیم به پیشینه آن فکر کنیم. اینکه این هنر از کجا سرچشمه گرفته است و چگونه در طول دوران های زندگی ماندگار شده است. در این نوشتار ما قصد داریم در مورد هنر زیبای نقاشی روی پارچه توضیحاتی ارائه دهیم. اینکه این هنر تلفیقی است از ظرافت و دقت. هنرمند با تمام وجود ذوق و مهارت خویش را بر روی بستر کاری خود اجرا می کند.
هنر نقاشی روی پارچه نیز از این قضیه مستثنی نیست و هنرمند با جان و دل، روحی تازه به یک تکه پارچه می بخشد. به جرات می توان گفت هنر نقاشی روی لباس مانند بسیاری دیگر از هنر های دیگر از سرزمین چین به ایران وارد شده است. البته پیش از آن طبق شواهد تاریخی، در زمان هخامنشیان نمونه هایی از نقاشی بر روی لباس در این عصر دیده می شود. اما تجارت بازرگانان ایرانی با کشور چین باعث شد این هنر در ایران رنگ و بویی تازه بگیرد.
ابتدا هنر نقاشی روی پارچه به صورت قلمکار بر روی پارچه آغاز شد و در ایران رواج بسیاری داشت. به مرور زمان چاپ بر روی پارچه به اشکال مختلف و با ابزار متفاوت انجام می شد. در این هنر نقش و طرح ها تقریبا محدود بودند و با شابلون هایی خاص بر روی پارچه حک می شدند.
به مرور زمان و شاید هم پیشرفت ابزار ها و البته ذوق و هنر آدمی، نقاشی بر روی پارچه با رنگ و قلم مو بر روی متریال مورد نظر اجرا شد. زیبایی چشم نواز این هنر باعث شده است که از قدیم الایام تا کنون این هنر طرفداران خود را داشته باشد.
با کاربرد های هنر نقاشی روی پارچه بیشتر آشنا شوید
هر هنر علاوه بر زیبایی و ظرافتی که دارد، مسلما کاربرد های بسیاری داشته و می تواند به عنوان یک کسب و کار مورد توجه قرار بگیرد. موارد زیر را می توان از کاربرد های هنر نقاشی روی پارچه است:
- اشاره شد که این هنر می تواند به عنوان یک کسب و کار در نظر گرفته شود. بعد از فراگیری این هنر و به مرور زمان و انجام تمرین و فعالیت در این حیطه، می توان به مهارت بالایی دست یافت. کسب مهارت می تواند شما را برای دایر کردن یک کارگاه و حتی اشتغالزایی مصمم کند.
- نقاشی روی پارچه می تواند بر روی بسیاری از وسایل و اشیاء پارچه ای انجام شود. در این مورد هیچ محدودیتی وجود ندارد و هر متریال پارچه ای می تواند بستر کار باشد. از جمله این وسایل می توان به لباس، کیف، کفش، روسری، مانتو، تونیک، شال و … اشاره کرد.
- با این هنر می توان به روح بی جان یک پارچه یا لباس، جان تازه ای بخشید.
علاوه بر مواردی که برای کاربرد های هنر نقاشی روی پارچه ذکر شد، باید گفت که این هنر بر روی بسیاری از الیاف طبیعی و مصنوعی می تواند اجرا شود. هنر نقاشی پارچه می تواند بسیاری از عیب های موجود در یک لباس یا پارچه را بپوشاند. برای مثال ممکن است شما یک لباس گران قیمت داشته باشید که با مواد شوینده یا عوامل محیطی در آن یک لکه ایجاد شده باشد.
در این مورد نقاشی روی لباس به کمک شما می آید. با کمی مهارت و دقت و البته آموزش می توانید از این لکه یک طرح بسیار زیبا خلق کنید. اگر در ابتدای مسیر هستید و ایده ای برای این موضوع ندارید، می توانید با یک جستجوی کوچک در اینترنت بسیاری ایده بگیرید.
نقاشی بر روی چه پارچه هایی قابلیت اجرا دارد؟
در پاراگراف قبلی اشاره شد که نقاشی روی پارچه بر روی الیاف طبیعی و مصنوعی قابلیت اجرا دارد. این هنر می تواند بر روی متریال های مختلفی مانند کنف، ساتن، انواع کرپ مانند کرپ گاباردین، کرپ باربی، کرپ حریر، جین و … انجام شود. در نظر داشته باشید که هر چه بافت پارچه ضخیم تر و البته محکم تر باشد، راحت تر می توان نقاشی روی پارچه را انجام داد.
رنگ پارچه و یا رنگ اکرلیک بر روی این پارچه های ضخیم بهتر می نشینند. در نقاشی بر روی پارچه علاوه بر این متریال و بستر کار باید کیفیت داشته باشد، حوصله و ظرافت کاری هنرمند نیز بسیار اهمیت دارد. اگر شما از افرادی هستید که به کار های هنری علاقمند هستید، می توانید این هنر را در مدت زمان کوتاهی فرا بگیرید اما برای ادامه آن باید دقت و حوصله داشته باشید. هر چه میزان تمرین و فعالیت شما افزایش پیدا کند، به روش کار این هنر بر روی پارچه های بیشتری تسلط پیدا می کنید.
تکنیک های هنر نقاشی روی پارچه
در هنر نقاشی روی پارچه از تکنیک های مختلفی استفاده می شود که هر کدام از این تکنیک ها اصولا بر اثر تجارب متفاوتی به دست آمده اند. اینکه شما می توانید برای هر پارچه از تکنیک خاصی استفاده کنید و در نتیجه هنر زیباتر را مشاهده نمایید. در این هنر از رنگ های مختلفی استفاده می شود. دو دسته از رنگ های پر کاربرد را می توان رنگ پارچه و رنگ اکرلیک دانست.
این رنگ ها هر کدام مزایای خاص خود را دارند و البته کار با آن ها نیاز به دانستن برخی نکات دارد. یکی از تفاوت هایی که باید در میان این دو رنگ ذکر کرد، این است که رنگ اکرلیک جذب پارچه نمی شود و به صورت طرح چاپی بر روی پارچه باقی می ماند. رنگ پارچه اصولا جذب بافت پارچه می شود و طرح به صورت کامل در پارچه نفوذ می کند.
از دیگر ظرافت های کاری هنر نقاشی روی پارچه می توان به این مورد اشاره کرد که هنرمند با کار چاپ دستی آشنا باشد. در این صورت فرد طرح کلی را بر روی پارچه اجرا می کند و سپس آن را به صورت ظریف و دقیق رنگ آمیزی می کند.
اصولا رنگ هایی که برای این هنر استفاده می شوند همگی قابلیت شستشو دارند و می توانند پس از استفاده مورد شستشو قرار بگیرند. رنگ اکرلیک در این مورد مقاومت بالایی دارد. رنگ های پارچه نیز با توجه به کیفیت تولید و برند سازنده می توانند مقاومت خوبی در برابر آب داشته باشند.
در صورت نیاز، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید