نقاشی روی پارچه هنری جذاب و کم هزینه
هنری نوین با پیشینه ای کهن
نقاشی روی پارچه هنری با تاریخچه کهن است . که قدمت آن را می توان به آغاز ابتدای اختراع و بافتن پارچه توسط بشر نسبت داد؛ جایی که انسان های اولیه با توجه به ذوق و هنر خود اقدام به طراحی روی پارچه نمودند. آنها این کار را به صورت خودجوش و بدون آموزش قبلی انجام می دادند. همانطور که پیش از آن بر روی سنگ ، چوب ، گل و پوست حیوانات این کار را می کردند.
امروزه با توجه به گسترش امکانات؛ نقاشی روی پارچه ساده تر و کم هزینه تر از هر زمان دیگری شده است. علت آن هم در دسترس قرار گرفتن ابزارهای طراحی، و دسترسی آسان همگان به هنر طراحی روی پارچه می باشد. موضوعی که باعث استقبال گسترده علاقمندان به نقاشی و کارهای ترسیمی گردیده است.
نقاشی روی پارچه هنری جذاب
هنر نقاشی روی پارچه ویژگی ها و مزایای منحصر بفردی دارد. مزایایی که می تواند هنری مناسب و دلپذیر برای همگان به ویژه خانم های خانه دار باشد. همچنین برای افرادی که بیشتر وقت خود را در خانه می گذرانند. نقاشی روی پارچه همچنین می تواند سبکی جذاب برای علاقمندان به نقاشی و کارهای هنری باشد.
نقاشی روی پارچه همانطور که اشاره شد، مزیت های فراوانی دارد . از جمله اینکه می توان آموزش نقاشی روی پارچه را به سادگی یاد گرفت. نقاشی که بسیار مقرون به صرفه و کم هزینه می باشد. همچنین لوازم و وسایل آن بسیار ارزان و قابل دسترس می باشد.
ابزارهای مورد نیاز آن
برای نقاشی روی پارچه ما به ابزارها و وسایل خاص این هنر نیاز داریم. به ابزارهایی نظیر انواع قلمو، رنگ های متنوع و متناسب این سبک ، پارچه مخصوص، استامپ، شابلون و … احتیاج داریم. که در زیر به صورت مختصر به توضیح هریک می پردازیم.
برای شروع نقاشی روی پارچه می بایست یک یا دو قلمو و سه رنگ اصلی آبی، زرد و قرمز را تهیه کنید. با ترکیب هریک از آن ها رنگ های متنوعی بسازید. البته این ها ابزارهای حداقلی برای شروع نقاشی روی پارچه می باشد. اما رفته رفته و با پیشرفته تر شدن شما برای بهبود نتایج کارهایتان به لوازم و مواد بیشتری نیاز پیدا می کنید.
نحوه شروع طراحی
برای شروع نقاشی روی پارچه ابتدا باید الگوی طراحی مورد نظر خود را مهیا نمایید. پس از آن الگو را روی پارچه انتقال بدهید. قلمو مورد نظر خود را برداشته و به رنگ متناسب با طرح آغشته نمایید؛ دقت داشته باشید که برای هر رنگ قلموی جدایی را انتخاب نمایید. به این علت که قلمو جداگانه مانع این می گردد که رنگ های شما با هم مخلوط شوند.
کارهای اولیه و پیاده سازی طرح مدنظرتان را به پایان برسانید. پس از آن اقدام به طراحی خطوط دور کار و حاشیه های طرحتان نمایید . از بخش های بیرونی طرح به سمت داخل جلو بروید. دقت کنید که با صبر و حوصله و ضربات پی در پی ، محکم و کوتاهِ قلمو کار را پیش ببرید.
تکنیک های متنوع
علاقمندان به نقاشی می دانند که نقاشی روی پارچه با نقاشی روی بوم شباهت های بسیاری دارد . تکنیک ها و روش های کاری هر دو خیلی به هم نزدیک هستند. به این صورت که برای رسیدن به طرح دلخواه بایستی رنگ های مورد نظر را لایه لایه روی پارچه اضافه نمایید.
علاوه بر تکنیک فوق، تکنیک های دیگری هم وجود دارد. از قبیل تکنیک استفاده از قلم بادی، بکارگیری شابلون و الگوهای از پیش طراحی شده، استفاده از استامپ و … می باشد. که هر هنرمندی با استفاده از ابزارها و امکانات در دسترس خود از آنها استفاده می کند. همچنین بر اساس سبک و سلیقه خود آنها را بکار می گیرد.
ترکیب رنگ ها
رنگ های آبی، زرد و قرمز سه رنگ اصلی هستند. وقتی این رنگ ها با هم ترکیب شوند رنگ های فرعی و ثانویه را به وجود می آورند. هنگامی که رنگ های ثانویه را با هم مخلوط کنیم رنگ های دسته سوم ظاهر می شوند؛ در نتیجه با خریدن سه رنگ اصلی می توانیم تمامی رنگ های دیگر را به دست بیاوریم. موضوعی که موجب می شود از نقاشی روی پارچه خود لذت ببریم.
در نظر داشته باشید که در نقاشی روی پارچه از چند رنگ استفاده کنید. چراکه باعث می شود که طراحی و نقاشی شما به صورت تک بُعدی و صاف و مسطح دیده نشود . استفاده از چند رنگ جلوه بیشتری به کار شما می بخشد. درنتیجه نیاز به چند بُعدی کردن و برجسته نمودن نقاشی روی پارچه خود دارید. تا کارتان بیشتر و بهتر دیده شود. و برای این کار بایستی از تم های متفاوت یک رنگ استفاده نمایید؛ یعنی در زمان کارتان از سه سایه روشن، متوسط و تیره بهره ببرید.
حرارت دادن و خشک نمودن طرح
پس از اتمام کار نقاشی روی پارچه به مدت یک شبانه روز تحمل نمایید. صبر کنید تا نقاشی به طور کامل خشک گردد. پس از آن اقدام به حرارت دادن و اتو کشیدن نقاشی روی پارچه خود نمایید. این کار موجب ثابت و ماندگار شدن طرح شما بر روی پارچه می گردد.
برای افزایش دقت و ایمنی در کارتان می توانید برچسب رنگ هایتان را بخوانید. چرا که در آنها نحوه استفاده از رنگ ها را توضیح داده است. این برچسب ها غالبا روش حرارت دادن رنگ ها را یادآوری می کند و از شما میخواهد که پشت پارچه را اتو نمایید. البته برای خوب چسبیده شدن کارتان می بایست همان روی پارچه را اتو بکشید. برای این کار می توانید از پارچه ای مناسب یا کاغذی روغنی استفاده نمایید. اتو را از روی آنها بر روی اثر بکشید تا نقاشی روی پارچه آسیبی نبیند. دقت داشته باشید که اتوی بدون بخار و داغ (قابل تحمل برای پارچه) را به مدت 30 ثانیه روی طرحتان بگذارید.
البته برای خشک و تثبیت شدن نقاشی روی پارچه هایی نظیر جیر، چرم و بافتنی نمیتوان از اتو استفاده نمود. بلکه بایستی بوسیله سشوار و به مدت نیم ساعت بر روی طراحی روی پارچه حرارت دهید.
نحوه شستشو
دقت نمایید که بلافاصله بعد از طراحی روی پارچه پارچه را شستشو ندهید. برای شستشوی پارچه نقاشی شده می بایست حداقل به مدت 6 روز صبر نمایید. پس از آن اقدام به شستشوی پارچه خود کنید. توجه داشته باشید که از آب گرم و ولرم استفاده نشود. و حتما لباس و پارچه مورد نظر را پشت و رو نمایید.
برای کسب اطلاعات بیشتر با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید