در هنر نقاشی روی پارچه، چه جنس هایی مناسب هستند؟
هنر نقاشی روی پارچه
یکی از هنر هایی که امروزه بعد از سالیان طولانی مجددا به اوج خود رسیده است، هنر نقاشی روی پارچه است. هر هنری نیاز به ابزار و متریالی دارد که هنرمند بهتر است از نوع با کیفیت آن استفاده کند. خلق آثار هنری زیبا را می توان علاوه بر ذوق و هنر یک هنرمند، به مواد و متریال و همچنین ابزار مورد استفاده آن وابسته دانست.
در این نوشتار ما قصد داریم در مورد پارچه های مناسب برای هنر نقاشی روی پارچه توضیحاتی ارائه دهیم، تا شما با روش کار آن ها آشنا شوید. شاید بتوان گفت هر پارچه ای برای هنر نقاشی پارچه می تواند مورد استفاده قرار بگیرد، اما محدودیت های خاص خود را دارند.
برای مثال برخی از پارچه ها فقط باید از رنگ پارچه برای رنگ آمیزی آن ها استفاده کرد و رنگ اکریلیک جلوه زیبایی بر روی این پارچه ها ندارد. پارچه ها از نظر راحتی کار و رنگ پذیری دسته بندی می شوند که در مورد آن ها توضیح خواهیم داد.
بستر کار هنر نقاشی روی پارچه متفاوت است
یکی از نکات مهمی که در هنر نقاشی روی پارچه وجود دارد، این است که شما باید طرح اولیه را با دقت بر روی بستر کار یا همان پارچه مورد نظر اجرا کنید. در این هنر می توان گفت بعد از رنگ آمیزی امکان تصحیح خطا بسیار کم است به همین دلیل باید در کنار ظرافت و طبع هنری، دقت بالایی داشته باشید. این هنر بر روی بستر هایی مانند مانتو، شال و روسری، انواع لباس، کفش، کیف های پارچه ای قابلیت اجرا دارد.
در نظر داشته باشید که هنر نقاشی روی پارچه بر روی وسایلی مانند کوسن های کنار مبل، مبلمان، پرده، وسایل تزیینی و … می تواند اجرا شود. در یک لباس مانند مانتو، هنرمند می تواند هنر خود را روی قسمت هایی مانند یقه، قسمت کمر، سر آستین، پایین لباس اجرا کند. به تناسب رنگ لباس و رنگ های مورد استفاده در نقاشی باید دقت کرد. از طرفی سبک لباس و نقاشی باید با هم همخوانی داشته باشند.
چه پارچه هایی برای هنر نقاشی روی پارچه مناسب است؟
می توان گفت هنر نقاشی روی پارچه بدون پارچه و بستر کاری اصولا بی معنا است. اما شاید با خود فکر کنید که این هنر بر روی چه پارچه هایی می تواند اجرا شود؟ شاید بتوان گفت نقاشی بر روی پارچه می تواند بر روی بسیاری یا حتی تمامی پارچه ها اجرا شود. اما در نظر داشته باشید که هر پارچه ای تکنیک های خاص خود را دارد که باید حین کار آن را در نظر داشته باشید.
برای مثال برخی پارچه ها نیاز به رنگ بیشتری دارند و برخی کمتر. از طرفی بعضی پارچه ها نیاز به اورینت یا زیر ساز های دیگر دارند. این ها نکات ریز و البته مهمی هستند که باید در این هنر در نظر داشته باشید. از جمله پارچه هایی که می توانند به عنوان بستر کاری برای این هنر مورد استفاده قرار بگیرند، می توان به پارچه های جین، کتان، مخمل، نخ، ابریشم، چرم، پشمی و … اشاره کرد. این مورد بسیار حائز اهمیت است که چه پارچه ای انتخاب کنید.
کدام پارچه مناسب است؟
شاید با خود فکر کنید که بهترین جنس برای نقاشی روی پارچه کدام است؟ این سوال برای کسانی که در ابتدای مسیر این هنر هستند، بسیار مهم است. می توان گفت پارچه های کاملا نخی که بافت های محکمی دارند، به عنوان بستر کاری این هنر مناسب هستند. پارچه هایی با رنگ روشن کار شما را راحتتر می کنند و می توانند برای این هنر بسیار مناسب باشند. پارچه هایی مانند ساتن، ابریشم، ارگانزای ابریشم، مخمل و … نیز می توانند بستر کاری هنر شما باشند.
برای کار روی این پارچه ها دقت بالایی به خرج دهید. می توان گفت برای انتخاب پارچه هیچ محدودیتی ندارید و هر جنس پارچه ای را که مناسب تشخیص دهید می توانید بر روی آن، این هنر را اجرا کنید. اما باید در نظر داشته باشید که واقعا اجرای این هنر بر روی برخی پارچه ها یک اثر منحصر به فرد خلق می کند. مخمل را می توان از این پارچه ها دانست که زیبایی خاص و کم نظیری دارد.
این نکات را در نقاشی بر روی پارچه در نظر داشته باشید
برای اینکه اثر هنری که در نقاشی روی پارچه خلق می کنید، کم نظیر باشد به جزییات دقت کنید. به همین دلیل بهتر است نکات مهمی در این زمینه در نظر داشته باشید:
- برای اینکه بتوانید جزییات را به خوبی بر روی پارچه مورد نظر پیاده کنید، بهتر است از پارچه هایی با جنس محکم استفاده کنید. این مورد در هنر نقاشی روی پارچه و خلق یک اثر هنری زیبا تاثیر بسیاری دارد.
- همخوانی رنگ و پارچه و البته طرح و مدل را در لباس ها در نظر بگیرید. برای مثال اگر یک لباس با مدل و سبک سنتی انتخاب کرده اید، شما باید برای طراحی روی این لباس از طرح های اسلیمی و ایرانی استفاده کنید. توجه به این جزییات اثر هنری را زیباتر جلوه می دهد.
- شما باید از رنگ اکریلیک یا رنگ پارچه استفاده کنید. رنگ های اکریلیک برای پارچه هایی مانند جین، پلی استر و … مناسب هستند. زیرا رنگ اکریلیک به نسبت سنگین تر از رنگ پارچه است.
- در نقاشی روی پارچه، در پارچه های تیره بهتر است، ابتدا سطح کاری مورد نظر را با اورینت بپوشانید.
- نسبت به نوع پارچه و البته نوع رنگی که استفاده می کنید، باید به میزان 24 تا 48 ساعت زمان بدهید تا رنگ روی پارچه خشک شود.
- اگر از رنگ های اکریلیک استفاده می کنید، بهتر است مقداری چسب دی ام پنج یا بیندر به آن اضافه کنید تا رنگ بر روی پارچه تثبیت شود.
- پارچه هایی مانند حریر که نازک هستند به عنوان بستر کاری پیشنهاد نمی شوند، زیرا رنگ از بافت پارچه عبور می کند و از قسمت پشتی بیرون می زند. در نتیجه همانطور که اشاره شد برای این هنر از پارچه هایی با بافت محکم و ضخیم استفاده کنید.
- اگر از رنگ اکریلیک استفاده می کنید، حتما پس از خشک شدن و پایان کار برای تثبیت رنگ باید از اتو یا سشوار استفاده کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید