نقاشی روی پارچه به چه ابزاری نیاز دارد؟
هر هنری نیاز به ابزار دارد
هر هنری را که شما در اطراف خود ببینید، نیاز به ابزار و وسایلی دارد تا به وسیله آن ها بتوان یک هنر را به خوبی انجام داد. در این نوشتار ما قصد داریم در مورد ابزار و وسایل مورد نیاز برای هنر نقاشی روی پارچه توضیحاتی ارائه دهیم. شاید بتوان گفت در کنار مهارت و استعداد یکی از رکن های اساسی برای انجام کار های هنری، ابزار و وسایل است. در صنایع دستی این موضوع اهمیت بیشتری دارد.
انواع هنر های دستی مانند سرمه دوزی، قالی بافی، تابلو فرش، نقاشی روی شیشه یا ویترای، نقاشی روی پارچه و … هر کدام برای اجرا بر روی بستر مورد نیاز، باید با ابزار های مخصوص خود انجام شوند. انتخاب ابزار مناسب و البته با کیفیت می تواند روند انجام کار شما را تسریع کند. خلاقیت، ایده پردازی، استعداد هنری، ذوق و ظرافت و … هرکدام باید بر روی بستر کاری و هنری مناسب به وسیله ابزار انجام شود. می توان گفت مهارت و هنر باید به وسیله ابزار پیاده شود.
شما اگر مسلط به یک هنر باشید، ولی حتی یکی از ابزار ضروری را نداشته باشید نمی توانید هنر را به مرحله اجرا برسانید. برای مثال اگر شما کاملا به هنر نقاشی روی پارچه مسلط باشید اما هنگام اجرای آن روی متریال مورد نظر، رنگ نداشته باشید! در این صورت عملا می توان گفت شما نمی توانید هیچ کاری انجام دهید. از جمله وسایلی که می توان برای هنر نقاشی روی لباس یا پارچه نام برد، موارد زیر هستند:
- رنگ پارچه یا رنگ اکرلیک
- پارچه یا لباس ( می توان هر جنسی را بستر نقاشی روی پارچه قرار داد)
- شابلون یا طرح از پیش آماده
- کاربن
- قلم مو
- مداد طراحی
- پالت رنگ
این ها از جمله مهمترین ابزاری هستند که برای هنر نقاشی پارچه ضروری هستند. کیفیت این وسایل را نیز باید در نظر داشته باشید تا در انتها یک اثر هنری مطلوب خلق شود.
ابزار های مورد نیاز برای نقاشی روی پارچه
در پاراگراف قبلی اشاره شد که برای هنر نقاشی روی پارچه نیاز به چه ابزاری است. از جمله مهمترین این ابزار ها می توان به رنگ، قلم مو، پارچه مناسب اشاره کرد. قلم مو ها انواع مختلفی دارند که هر کدام از آن ها برای یک قسمتی از طرح های اجرایی بر روی بستر کار استفاده می شود. اصولا ابزار این هنر قیمت بالایی ندارند و برای شروع کار می توانید با هزینه پایین هم این وسایل را تهیه کنید.
البته اگر قصد دارید که به وسایل و ابزار خود تنوع بدهید، می توانید انواع متفاوتی از آن ها تهیه کنید. برای مثال می توانید انواع قلم مو را خریداری کنید. تعداد رنگ های مورد استفاده بیشتری تهیه کنید. حتی می توانید از متریال و بستر کاری و از پارچه های گرانقیمت تر استفاده کنید. این موضوع کاملا به خود شما بستگی دارد. اما همانطور که اشاره شد برای شروع کار و تهیه ابزار و وسایل مورد نیاز هنر نقاشی روی پارچه نیاز به هزینه زیادی ندارید.
انواع قلم مو مورد نیاز در نقاشی روی پارچه را بهتر بشناسید
برای استارت کار خود می توانید 4 الی 5 رنگ انتخاب کنید. استفاده از قلم مو های مختلف نیز می تواند در زیبایی کار تاثیر بسزایی داشته باشد. از انواع قلم مو ها می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- قلم مو های نوک گرد: برای اینکه به نقاشی روی پارچه خود جلوه بهتری بدهید و جزییات را بهتر نقاشی کنید می توانید از این قلم مو ها استفاده کنید. این قلم مو ها شماره های مختلفی دارند که برای طرح های ظریف بهتر است از شماره کمتر و برای طرح های بزرگتر از شماره های بزرگتر استفاده کنید.
- قلم مو های مسطح: این قلم مو ها به نام قلم مو های شیدر(shader) نیز شناخته می شوند. این قلم مو ها به نام قلم موهای سایه زن نیز معروف هستند و می توانید به راحتی سایه های طرح را با آن ها اجرا کنید. در نظر داشته باشید برای ترکیب رنگ ها نیز از این قلم مو باید استفاده کنید.
- قلم مو های لاینر: یکی دیگر از انواع قلم مو ها که برای کشیدن و طراحی خطوط در هنر نقاشی روی پارچه کاربرد دارد قلم مو های لاینر است. لاینر از کلمه انگلیسی لاین (line) به معنی خط گرفته شده است.
- یکی دیگر از قلم مو های مورد استفاده در هنر نقاشی روی پارچه، نوع فرمی آن است. این نوع قلم مو می تواند برای رنگ کردن سطح بزرگی از پارچه مورد استفاده قرار بگیرد. در نظر داشته باشید که شاید با دیدن این قلم مو ها به یاد فرچه های رنگ کاری دیوار بیفتید. سر های پهن قلم مو های فرمی باعث می شوند که قسمت های بزرگی از پارچه را بدون دغدغه و راحت رنگ آمیزی کنید.
اگر نقاشی شما خوب نیست، از شابلون استفاده کنید
یکی از دغدغه های افرادی که به هنر نقاشی روی پارچه روی می آورند، هنر نقاشی و طراحی است. امروزه با وجود طرح های از پیش آماده در بازار و شابلون های متنوع نیاز نیست که شما به هنر نقاشی مسلط باشید. البته اگر سررشته ای در این هنر داشته باشید و یا به آن مسلط باشید، بسیار بهتر می توانید هنر نقاشی روی پارچه را نیز اجرا کنید.
شابلون ها را می توان از ابزار های مورد استفاده در این هنر دانست که انواع مختلفی دارند. از جمله می توان به شابلون های فلزی و پلاستیکی اشاره کرد. ترانسفر طرح نیز می تواند با حرارت بر روی پارچه انجام شود. در نتیجه می توان گفت، زیاد نگران این موضوع نباشید و بهتر است بر روی رنگ آمیزی طرح ها بیشتر متمرکز شوید.
یکی از مهمترین ابزار های هنر نقاشی روی پارچه رنگ است. رنگ های نقاشی بر روی پارچه به دو دسته رنگ پارچه و رنگ اکرلیک تقسیم می شوند. رنگ های پارچه نسبت به رنگ های اکرلیک از نظر قیمتی گران تر هستند اما کیفیت بالاتری دارند.
اگر در ابتدای مسیر این هنر هستید می توانید از رنگ های اکرلیک استفاده کنید. رنگ های اکرلیک برای خشک شدن به 24 تا 48 ساعت زمان نیاز دارند. این رنگ ها نسبت به رنگ های پارچه پوشش ضخیم تری روی پارچه ایجاد می کنند. برای تثبیت نیز نیاز به ترکیب شدن با چسب های DM5 دارند.
ابزار نقاشی روی چرم با نقاشی روی پارچه متفاوت است
یکی دیگر از انواع هنر نقاشی روی پارچه، نقاشی روی چرم است. در این هنر برای نقاشی نیز به انواع قلم مو، راپید، رزین، رنگ پودری، چسب و … نیاز دارید. رنگ های چرم نیز دو دسته اند یا حلال آن ها آب است یا الکل. طرح را می توانید به وسیله کاربن و راپید بر روی چرم منتقل کنید و سپس رنگ آمیزی آن ها را آغاز نمایید. پس از اتمام رنگ آمیزی می توانید برای تثبیت رنگ ها از رزین و یا حتی لاک استفاده کنید.
برای کسب اطلاعات بیشتر در این زمینه، با کارشناسان موژارت گالری در ارتباط باشید.
دیدگاهتان را بنویسید